Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z borowikami

tarta z borowikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 1004

Dodano:

Odsłon: 219

Tarta z grzybami leśnymi, na kruchym, maślanym cieście.

Składniki

  • borowiki lub inne grzyby leśne - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • jajka - 2 szt
  • śmietana 30 % - 125 ml
  • siekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 200 g
  • masło - 100 g
  • żółtka - 2 szt
  • zimna woda - 1 łyżka
  • sól - szczypta
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tarta z borowikami

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, wodę i sól. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki.

  2. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki.

  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić 5-7 minut. Ostudzić.

  4. Schłodzonym ciastem wyłożyć wysmarowaną formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 15 minut w 180 stopniach.

  5. Śmietanę wymieszać z jajkami, osolić, dodać natkę pietruszki. Na podpieczony spód wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną.

  6. Piec przez 30-35 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem tartę lekko przestudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń