Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z grzybami leśnymi, na kruchym, maślanym cieście.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94167
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2819
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1664
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2360
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94167
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2819
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1664
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2360
Składniki
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, wodę i sól. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić 5-7 minut. Ostudzić.
Schłodzonym ciastem wyłożyć wysmarowaną formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Śmietanę wymieszać z jajkami, osolić, dodać natkę pietruszki. Na podpieczony spód wyłożyć grzyby, zalać masą jajeczną.
Piec przez 30-35 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem tartę lekko przestudzić.