Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z botwiną to znakomite wiosenne danie. Możesz serwować ją na ciepło lub na zimno. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie!
Polecam.
Odsłon: 281
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 164
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 281
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 164
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 100
Składniki
Przygotuj spód do tarty. W dużej misce lub na stolnicę wysyp przesianą mąkę pszenną, a następnie dodaj zimne masło prosto z lodówki pokrojone w kostkę. Zacznij ugniatać, po chwili dodaj jajko i żółtko. Zagnieć krótko, uformuj kulę i włóż do lodówki na około 25 minut. Możesz też przełożyć ciasto do zamrażalnika na kilka minut.
Botwinkę umyj pod bieżącą wodą, a następnie obierz buraczki. Posiekaj je drobno wraz z łodyżkami i liśćmi.
Przygotuj cebulę, dokładnie obierając ją ze skorupy, a następnie siekając drobno.
Na średniej wielkości patelni podgrzej tłuszcz do smażenia, a następnie dodaj cebulę. Smaż chwilę aż się zeszkli.
Dodaj buraczki wraz z łodygami. Podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj liście i zostaw jeszcze chwilę na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Odstaw patelnię na bok.
Wyciągnij schłodzone ciasto, a następnie rozwałkuj je, dopasowując do formy na tartę. Nakłuj widelcem.
Włóż spód do tarty do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza z grzaniem góra i dół bez termoobiegu. Piecz przez 15 minut.
Na spód do tarty równomiernie rozłóż botwinkę z cebulą. Tak samo zrób z białym serem, który możesz wcześniej drobno pokroić lub rozkruszyć rękoma.
W małej misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Zalej tartę masą śmietanową, a następnie włóż ponownie do piekarnika na 20 minut.