Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i szybka w przygotowaniu tarta z cukinią doskonale sprawdzi się zarówno w roli obiadu do pracy jak i kolacji na ciepło. Do nadzienia możesz śmiało dodać warzywa lub wędliny, które akurat zalegają w twojej lodówce. Dodatkowo, jeżeli chcesz przyspieszyć prace, możesz zastąpić domowej roboty kruche ciasto jego sklepowym odpowiednikiem lub nawet ciastem francuskim.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 976
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 293
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 31
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 976
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 293
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 31
Składniki
Przygotowanie tarty rozpocznij od wymieszania masła i mąki, aż do uzyskania drobnych grudek. Dodaj sól, jajko i szybko wszystko zagnieć. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, minimum na godzinę. W międzyczasie natłuść formę do tarty o średnicy 24 cm. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką.
Wyłóż formę ciastem, podziurkuj widelcem i przytnij wystające brzegi. Włóż ponownie do lodówki na godzinę. Po tym czasie przykryj ciasto papierem do pieczenia, a następnie obciąż np. fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem. Piecz około 10-15 minut z obciążeniem w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ciasto możesz także upiec bez obciążenia przez 5 minut. Gdy ciasto zacznie się lekko złocić, będzie to sygnał, że jest gotowe.
W czasie, gdy ciasto będzie się piekło, masz chwilę na przygotowanie nadzienia. W tym celu drobno posiekaj cebulkę i umyj cukinie. Nie musisz ich obierać ze skórki. Pokrój je w cienkie plasterki lub półplasterki. Na patelni podsmaż na oliwie cebulkę, aż się lekko zeszkli. Dodaj cukinię i wszystko smaż, aż do zarumienienia. Przypraw solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszaj jajka ze śmietanką. Do masy dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową i tymianek. Wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż podsmażoną cukinię i całość zalej śmietanką z jajkami i startym żółtym serem. Na wierzchu możesz ułożyć pozostałe plastry cukinii oraz drobno pokrojony ser feta. Piecz całość przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do momentu, aż nadzienie się zetnie.
Tartę z cukinią możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.