Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z cukinią

tarta z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 5825

sycąca :)

Składniki

  • mąka, 20 dag
  • masło, 1/2 kostki + 1 łyżka
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • olej, do wysmarowania blachy
  • cukinia, 40 dag
  • starty ser żółty, 15 dag
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • mleko, 1/2 szklanki
  • jajko, 1 szt
  • oregano, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
5-6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
tarta z cukinią

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę z solą przesiać, dodać zimne masło, dokładnie posiekać nożem. Wlać 3 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować. Okrągłą formę wysmarować olejem i włożyć ciasto. Nakłuć widelcem i piec 12- 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do wystudzenia.

  3. Nadzienie: czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Cebulę posiekać. Masło i oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać cukinię, oregano i gałkę muszkatołową, wymieszać. Ostudzić, wyłożyć na podpieczony spód tarty.

  4. Jajko roztrzepać z mlekiem, wymieszać z 10 dag sera żółtego oraz solą i pieprzem. Polać wierzch tarty, posypać resztą sera. Zapiekać 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nero78 22 listopada 2010 Kocham cukinię w każdej postaci :), fajny przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 lutego 2010 Jeśli z cukinią, to coś dla nas. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń