Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pyszna tarta z cukinią. Taką tartę można podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub danie główne.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 737
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 820
Polecam.
Odsłon: 567
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 468
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 336
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 737
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 820
Polecam.
Odsłon: 567
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 468
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 336
Składniki
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i masło, aż powstanie krusząca masa. Dodaj zimną wodę oraz żółtko i zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owin folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry przy pomocy obieraczki wzdłuż. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pora również umyj i pokrój na plasterki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj pokrojonego pora. Gotuj przez 2-3 minuty, aż będą miękkie. Odsącz na sitku i osusz. Rozgrzej piekarnik do t 180 °C Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy do tarty i dociskaj do dna i brzegów. W małej misce wymieszaj jajka, ricottę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Wylej mieszankę na ciasto, na wierzchu układaj plastry cukinii i pora oraz połówki pomidorków koktajlowych. Posyp tartę posiekanymi orzechami pistacjami. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!