Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pyszna tarta z cukinią. Taką tartę można podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub danie główne.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3723
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5478
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5513
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3723
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5478
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5513
Składniki
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i masło, aż powstanie krusząca masa. Dodaj zimną wodę oraz żółtko i zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owin folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry przy pomocy obieraczki wzdłuż. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pora również umyj i pokrój na plasterki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj pokrojonego pora. Gotuj przez 2-3 minuty, aż będą miękkie. Odsącz na sitku i osusz. Rozgrzej piekarnik do t 180 °C Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy do tarty i dociskaj do dna i brzegów. W małej misce wymieszaj jajka, ricottę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Wylej mieszankę na ciasto, na wierzchu układaj plastry cukinii i pora oraz połówki pomidorków koktajlowych. Posyp tartę posiekanymi orzechami pistacjami. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!