Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pyszna tarta z cukinią. Taką tartę można podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub danie główne.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19745
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 446
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 395
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6790
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242178
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19745
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 446
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 395
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6790
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242178
Składniki
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i masło, aż powstanie krusząca masa. Dodaj zimną wodę oraz żółtko i zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owin folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotuj warzywa. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry przy pomocy obieraczki wzdłuż. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pora również umyj i pokrój na plasterki. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj pokrojonego pora. Gotuj przez 2-3 minuty, aż będą miękkie. Odsącz na sitku i osusz. Rozgrzej piekarnik do t 180 °C Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy do tarty i dociskaj do dna i brzegów. W małej misce wymieszaj jajka, ricottę, kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Wylej mieszankę na ciasto, na wierzchu układaj plastry cukinii i pora oraz połówki pomidorków koktajlowych. Posyp tartę posiekanymi orzechami pistacjami. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmij tartę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!