Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z grzybami leśnymi…

tarta z grzybami leśnymi…

Autor:

Przepisów i artykułów: 517 Ocena: 17897

Dodano:

Odsłon: 3376

Spód jest cieniutki robiłam w formie o średnicy 27cm. A nadzienie to grzyby leśne podsmażone z cebulką na maśle. Tarta świetnie smakuję z kubkiem czerwonego barszczu…

Składniki

  • ciasto: 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki zimnej wody
  • duża szczypta soli
  • nadzienie (składniki na oko): grzyby leśne
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • starty żółty ser i mozzarella
  • biały pieprz, sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na ½ godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.

  2. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić grzyby, smażyć ok. 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.
    Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać, smażyć razem chwilę, doprawić solą i pieprzem.

  3. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę cienko wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Przenieść na formę, wylepić brzegi. Po nakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.

  4. Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, posypać serami i piec około 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco, ale równie dobra jest na zimno…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń