Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spód jest cieniutki robiłam w formie o średnicy 27cm. A nadzienie to grzyby leśne podsmażone z cebulką na maśle. Tarta świetnie smakuję z kubkiem czerwonego barszczu…
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1050
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666498
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1050
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666498
Składniki
Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na ½ godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić grzyby, smażyć ok. 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły. Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać, smażyć razem chwilę, doprawić solą i pieprzem.
Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę cienko wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Przenieść na formę, wylepić brzegi. Po nakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, posypać serami i piec około 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco, ale równie dobra jest na zimno…