Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kapustą i grzybami

Tarta z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2278 Ocena: 50084

Dodano:

Odsłon: 2518

Pyszne połączenie jesiennych smaków. Aromatyczne grzyby leśne połączone z kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g białej kapusty
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 marchew
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy.

    Grzyby kroimy na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw).

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min.

    Tak przygotowany sos łączymy z kapustą.

    Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C.

    Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze 190°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń