Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na danie główne podaj francuską tartę, ale w wersji na słono - nadzianą kapustą kiszoną i kurkami. Przepis pochodzi z 550. odcinka programu Ewa Gotuje.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3216
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1335
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3216
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1335
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, posolić. Wbić jajko. Zagarnąć palcami do środka, rozcierając mąkę z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy - na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć na wałek, przenieść do blaszki, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować. Przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć i piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans.
W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną. Podlać winem. Przyprawić kminkiem. Gotować przez 15-20 minut. Dorzucić żurawinę.
Grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać do garnka z kapustą. Podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i dorzucić posiekaną zieleninę. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.
Resztę schłodzonego ciasta rozwałkować, pokroić w paski i zrobić z nich kratkę na kapuście z grzybami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować igiełkami rozmarynu.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ozdobić świeżym rozmarynem.