Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 729
Dodano: 16.04.2018
Odsłon: 265
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
CIASTO:
1. Wszystkie składnik włóż do pojemnika malaksera i zmiksuj, aż masa zacznie się sklejać w kulę.
2. Kulę ciasta delikatnie spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowania farszu.
FARSZ:
1. Szalotki obierz i pokrój na ćwiartki.
2. Podsmaż na łyżce masła, aż lekko pociemnieją i zmiękną.
3. Dopraw je miodem oraz szczyptą soli.
4. Gruszki poobieraj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię, gdzie smażą się cebulki.
5. Krótko razem przesmaż. Dopraw pieprzem i zdejmij z ognia.
6. Kaszankę obierz z flaka i pokrój na mniejsze kawałki.
7. Podsmaż na pozostałym maśle.
8. Dodaj oregano, pastę chilli, sól oraz pieprz czarny świeżo mielony.
9. Na koniec dodaj cebulkę z gruszką i orzechy włoskie (przesiekane nożem).
10. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
TARTA:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopi C.
2. Ciasto na spód do tarty rozwałkuj, wyłóż nim formę do tart i nakłuj widelcem.
3. Przestudzoną masę z kaszanki rozłóż na cieście.
4. Śmietanę i jajka rozbełtaj razem tworząc sos, a następnie zalej nim tartę.
5. Piecz około 45 minut.
6. Serwuj na gorąco lub po wystudzeniu.
7. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

patros 17 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wysmienite! Wizualnie i smakowo. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz