Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kurczakiem i mozzarellą to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny, który łączy w sobie wiele smaków. Roztopiony ser i kruche mięso z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Całość jest mocno aromatyczna i czosnkowa.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7421
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 597
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 95
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7421
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 597
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 95
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę z solą i dodaj schłodzone masło. Szybko zagnieć składniki palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
Dodaj jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie.
Uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
Przygotuj nadzienie. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go na cienkie i drobne plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go przez 1-2 minuty. Następnie dodaj kurczaka i smaż do zezłocenia. Dopraw go solą i pieprzem. Odstaw i przestudź.
Kurczaka rozprowadź równomiernie na powierzchni tarty. Na niego nałóż porwaną mozzarellę.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z przeciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą, natką pietruszki. Dodaj rozbełtane żółtka.
Sos wylej na tartę. Tartę z kurczakiem i mozzarellą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ją przez 25-30 minut do ścięcia sosu i roztopienia sera.
Wyjmij danie z piekarnika i odstaw je na kilka minut przed krojeniem.