Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kurczakiem i mozzarellą to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny, który łączy w sobie wiele smaków. Roztopiony ser i kruche mięso z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Całość jest mocno aromatyczna i czosnkowa.
Polecam.
Odsłon: 286
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 373
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 972
Polecam.
Odsłon: 286
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 373
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 972
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę z solą i dodaj schłodzone masło. Szybko zagnieć składniki palcami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
Dodaj jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie.
Uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
Przygotuj nadzienie. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go na cienkie i drobne plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go przez 1-2 minuty. Następnie dodaj kurczaka i smaż do zezłocenia. Dopraw go solą i pieprzem. Odstaw i przestudź.
Kurczaka rozprowadź równomiernie na powierzchni tarty. Na niego nałóż porwaną mozzarellę.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj śmietanę z przeciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą, natką pietruszki. Dodaj rozbełtane żółtka.
Sos wylej na tartę. Tartę z kurczakiem i mozzarellą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz ją przez 25-30 minut do ścięcia sosu i roztopienia sera.
Wyjmij danie z piekarnika i odstaw je na kilka minut przed krojeniem.