Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie to najpyszniejsza spośród tart. Uwielbiam to połączenie smaków. Najczęściej gości na naszym stole... :D
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 505
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 397
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 505
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 397
Składniki
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
Farsz: Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć chwilę na oleju. Dorzucić do niego umytą i pokrojoną w centymetrową kostkę pierś z kurczaka. Mięso smażyć do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać startym żółtym serem.
Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej. Podawać na ciepło lub zimno.