Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny, jak i poczęstunek na imprezę.
Forma do tarty 32 cm, patelnia, nóż, deska do krojenia, lodówka
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6073
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9081
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8528
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5872
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6073
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9081
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8528
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5872
Składniki
Z mąki, masła i soli zagnieść ciasto (ja robię to ręcznie), dodać ciasto i wyrabiać, aż składniki się połączą. Utworzyć kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Formę do tarty posmarować masłem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po kawałku, podsypując delikatnie mąką, rozwałkować na cienko i wykleić formę (ciasto w mojej tarcie jest bardzo cieniutkie, prawie niewyczuwalne, jeśli lubisz, aby ciasta było więcej, przygotuj ciasto z 1,5 przepisu i wyklejaj formę grubszymi kawałkami; może być konieczne niewielkie zwiększenie czasu pieczenia). Należy uważać, aby cała forma była wyklejona ciastem, wszelkie dziury sprawią, że nadzienie będzie podsiąkać pod ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto ponakłuwać widelcem, następnie wyłożyć kawałek folii aluminiowej. Na folię wysypać suche ziarna ryżu (można również użyć fasoli lub specjalnych ceramicznych obciążników do pieczenia tart). Tartę z obciążeniem piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. UWAGA! Ziarna ryżu można wykorzystać wielokrotnie. Po wystudzeniu przysypuje je do szklanego słoiczka i wykorzystuje do obciążenia kolejnej tarty.
Kurki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podsmażyć na maśle (w całości, aby były dobrze wyczuwalne w tarcie), doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni. Mleko, śmietankę kremówkę i jajka wymieszać trzepaczką, doprawiając delikatnie solą i pieprzem. Na wystudzony, podpieczony spód wysypać kurki, boczek, zalać masą jajeczną. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Tartę wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut, na złoty kolor. Po wyjęciu odstawić na kilka minut przed pokrojeniem, aby stężała. Smacznego! :)