Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Tarta z rybą idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i mięciutką tatrę ze świeżym łososiem, szpinakiem i puszystą masą z sera, śmietanki i jajek.
BLASZKA: 24 cm forma do tarty
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242737
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6886
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242737
Składniki
Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.
Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.
Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.
Gotową tatrę podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.
Pozostałą tartę można włożyć do lodówki i podgrzać w piekarniku na drugi dzień.
Jeśli planujecie zrobić ją na Święta to spokojnie można przygotować ją dzień wcześniej.