Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mangold to stosunkowo malo znane warzywo w Polsce, a szkoda. Jego liscie mozna przyrzadzac jak szpinak, jako salate albo do golabków, a lodygi jak szparagi lub fasolke szparagowa. Sa tez doskonalym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek, tart itp. Mozna go oczywiscie zastapic innym warzywem, tarta bedzie zawsze smakowac.
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1244
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 427
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1244
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 427
Składniki
Skladniki wsystarcza na foremke Ø 19 cm: Jajko roztrzepac, polowe uzyc do ciasta (reszta bedzie do sosu) Do jajka dodac make, sól, mleko i maslo i ugniesc ciasto, zapakowac w folie i odstawic na 20 min. do lodówki. Pozostala polówke jajka oztrzepac z calym jakiem, dodac smietane, kozi ser, mleko, przyprawy i wszystko dokladnie wymieszac. Papryke pokroic w kostki, mangold w paski o szer 0,5-1 cm. Papryke i ogonki lisciowe mangoldu smazyc na oliwie, po paru minutach dodac liscie magoldu.
Foremke nasmarowac maslem, posypac maka, i rozlozyc na niej rozwalkowane cienko ciasto (dno i boki ) Dno nakluc widelcem. Piec ciasto ok. 10 min. w temp. 200° C Nastepnie dodac warzywa i sos, posypac tartym serem i orzeszkami piniowymi. Piec nastepnych 20 -25 min. w tej samej temperaturze.
Pozostawic chwile do ostygniecia przed podaniem.