Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta z porem i boczkiem to klasyczne danie kuchni francuskiej, które zaserwować możesz na każdy posiłek – pożywne śniadanie, smakowity obiad czy kolację dla gości.
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 35
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4535
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 44
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 35
Kotlety mielone, które rozpływają się w ustach, otoczone delikatną warzywną p...
Odsłon: 4535
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 44
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę, a w powstałym kopczyku zrób dołek. Umieść w nim żółtka, pokrojone na kawałki masło, śmietanę i sól. Ręcznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na placek o grubości 5-7 mm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 26 cm (nadmiar ciasta odłóż do lodówki). Posmaruj ciasto białkiem i nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut (aż uzyska złocisty kolor).
Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż forma przestygnie. Wówczas wyłóż brzeg resztą ciasta.
Umyj pora i pokrój na talarki. Posól i pozostaw na kilkanaście minut. Odsącz nadmiar wody.
Pokrój w kostkę boczek i usmaż na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj masło klarowane, a po chwili wsyp na patelnię plasterki pora. Usmaż go do miękkości.
W misce rozkłóć jajka i połącz je ze śmietaną. Do masy dodaj starty na tarce ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki. Wysyp boczek z porem na ciasto i zalej masą śmietanową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut – aż masa zetnie się i zarumieni). Tartę możesz podawać gorącą lub schłodzoną.