Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna warzywna tarta z dodatkiem aksamitnego serka ricotta
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1977
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1656
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2700
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1977
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1656
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2700
Składniki
Wyrobić ciasto, odłożyć ok. ¼ część ciasta na zrobienie później pasków na wierzch tarty. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotowujemy w tym czasie nadzienie. Na rozgrzanej patelni oddajemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki por oraz pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszkamy w misce serek ricotta jajka oraz starty parmezan. Doprawiamy masę przyprawami oraz dodajemy warzywa. Popieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie. Z ¼ części ciasta kroimy cienkie paski i układamy je na wierzch tarty. Pieczemy ok. 40 minut a masa się zetnie a wierzch tarty się lekko zarumieni. Quiche podawać na gorąco.