Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna warzywna tarta z dodatkiem aksamitnego serka ricotta
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5747
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12376
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5747
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12376
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5209
Składniki
Wyrobić ciasto, odłożyć ok. ¼ część ciasta na zrobienie później pasków na wierzch tarty. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotowujemy w tym czasie nadzienie. Na rozgrzanej patelni oddajemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki por oraz pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszkamy w misce serek ricotta jajka oraz starty parmezan. Doprawiamy masę przyprawami oraz dodajemy warzywa. Popieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie. Z ¼ części ciasta kroimy cienkie paski i układamy je na wierzch tarty. Pieczemy ok. 40 minut a masa się zetnie a wierzch tarty się lekko zarumieni. Quiche podawać na gorąco.