Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawna tarta z serkiem wiejskim to – wbrew pozorom – łatwy i dość szybki w realizacji pomysł na obiad lub ciepłą kolację.
Forma na tartę 25 cm
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Przesyp mąkę na stolnicę. Zrób w niej dołek. Umieść w nim jajko i pokrojone w kosteczkę masło. Dodaj trochę soli (około łyżeczki – do smaku). Przesiekaj wszystkie składniki nożem. Gdy się wstępnie połączą, zagnieć na jednolite ciasto. W trakcie zagniatania możesz dodać trochę wody, by składniki lepiej połączyły się ze sobą.
Uformuj z ciasta kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Pokrój por na półplasterki i podsmaż na maśle klarowanym.
Oddziel białka jaj od żółtek. Zmiksuj żółtka z serkiem. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek.
Pokrój gorgonzolę na niewielkie kawałki. Rozdrobnij pomidory i oliwki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i ułóż odpowiednio przycięty arkusz papieru do pieczenia. Przysyp suchymi ziarnami, np. fasoli. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze kilka minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Wymieszaj składniki na farsz: serek z żółtkami, por, gorgonzolę, pomidory, oliwki, oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do masy ubitą pianę. Przelej na podpieczony spód.
Wstaw tartę do piekarnika. Zapiekaj przez około 30-40 minut.