Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 108

Pyszne

Składniki

  • Ciasto:
  • 220 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 400 g śmietany lub jogurtu
  • 3 jajka
  • 20 g sera żółtego tartego
  • sól, pieprz, chili (opcjonalnie)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z warzywami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zimne pokrojone masło, jajko, śmietanę, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy we folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.

  2. Obieramy pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy do zarumienia się razem z solą i pieprzem. Szpinak rozmrażamy odparowujemy wodę i również przyprawiamy. Paprykę kroimy w paski i smażymy do lekkiego "ścięcia" się papryki.

  3. Śmietanę łączymy z jajkami, solą pieprzem i startym żółtym serem.

  4. Po upływie czasu wyciągamy ciasto i wykładamy spód naczynia do tarty.
    Ciasto nakłuwamy widelcem.
    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st. góra -dół) i pieczemy 15 minut.
    Wyciągamy tartę nakładamy szpinak, pieczarki, paprykę, posypujemy szczypiorkiem, zalewamy sosem, posypujemy chili i wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń