Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zimne pokrojone masło, jajko, śmietanę, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy we folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
Obieramy pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy do zarumienia się razem z solą i pieprzem. Szpinak rozmrażamy odparowujemy wodę i również przyprawiamy. Paprykę kroimy w paski i smażymy do lekkiego "ścięcia" się papryki.
Śmietanę łączymy z jajkami, solą pieprzem i startym żółtym serem.
Po upływie czasu wyciągamy ciasto i wykładamy spód naczynia do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st. góra -dół) i pieczemy 15 minut. Wyciągamy tartę nakładamy szpinak, pieczarki, paprykę, posypujemy szczypiorkiem, zalewamy sosem, posypujemy chili i wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika.