Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najwyższy czas rozpocząć sezon na szparagi. Możesz je grillować, usmażyć na maśle albo zapiec w pysznej tarcie. Przepis pochodzi z 451. odcinka Ewa Gotuje.
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 37
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 342
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 67
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 133
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 176
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 37
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 342
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 67
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 133
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 176
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Posolić. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajka. Wymieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na ½ godziny wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto lekko zagnieść, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (średnica 32 cm). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub grochem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans.
Zrobić farsz. Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dodać śmietanę. Połowę sera zetrzeć na grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wrzucić do jajek ze śmietaną.
Szparagi umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Główki odciąć i odłożyć. Łodyżki pokroić w grube plastry i wrzucić do farszu.
Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć główki szparagów.
Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.