Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatnie kruche ciasto i pyszne nadzienie z dwoma rodzajami sera i szpinakiem. Oto pyszna tarta. Uczta dla wielbicieli szpinaku. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, ale też jako przekąska dla gości. Sprawdźcie przepis i do dzieła:)
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, wcześniej przygotowaną formę. Ponakluwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Podpieczoną tartę wystudzić.
Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zmniejszy objętość wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. Następnie drobno pokroić. Do miski wbić jajka, wlać śmietankę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać trzepaczką, lub widelcem. Dodać ser żółty utarty na tarce o grubych oczkach i pokruszony ser feta. Na koniec dodać pokrojony szpinak. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 minut.