Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz szpinakowy na kruchym spodzie to sposób na domowy obiad, kolację lub lunch do pracy. Ta tarta uda się każdemu!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10482
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336810
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4454
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424096
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10482
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336810
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4454
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424096
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy, stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz zimną wodę, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut z obciążeniem, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Na patelni podsmażamy na maśle posiekany drobno czosnek. Dodajemy szpinak i dalej smażymy, czekając aż trochę odparuje. Wrzucamy pokrojoną na kawałki fetę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dobrze mieszamy. Czekamy aż farsz przestygnie. Wbijamy 1 całe jajko oraz pozostałe z przygotowania kruchego spodu białko, mieszamy. Na przygotowane ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, pod koniec pieczenia można posypać wierzch startym parmezanem.
Podawać od razu po upieczeniu lub podgrzewać w piekarniku. Smacznego!