Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz szpinakowy na kruchym spodzie to sposób na domowy obiad, kolację lub lunch do pracy. Ta tarta uda się każdemu!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15074
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2326
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8871
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15074
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2326
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8871
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy, stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz zimną wodę, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut z obciążeniem, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Na patelni podsmażamy na maśle posiekany drobno czosnek. Dodajemy szpinak i dalej smażymy, czekając aż trochę odparuje. Wrzucamy pokrojoną na kawałki fetę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dobrze mieszamy. Czekamy aż farsz przestygnie. Wbijamy 1 całe jajko oraz pozostałe z przygotowania kruchego spodu białko, mieszamy. Na przygotowane ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, pod koniec pieczenia można posypać wierzch startym parmezanem.
Podawać od razu po upieczeniu lub podgrzewać w piekarniku. Smacznego!