Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz szpinakowy na kruchym spodzie to sposób na domowy obiad, kolację lub lunch do pracy. Ta tarta uda się każdemu!
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 777
Dziś do pracy.
Odsłon: 250
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1673
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 171
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 777
Dziś do pracy.
Odsłon: 250
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1673
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 171
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy, stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz zimną wodę, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut z obciążeniem, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Na patelni podsmażamy na maśle posiekany drobno czosnek. Dodajemy szpinak i dalej smażymy, czekając aż trochę odparuje. Wrzucamy pokrojoną na kawałki fetę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dobrze mieszamy. Czekamy aż farsz przestygnie. Wbijamy 1 całe jajko oraz pozostałe z przygotowania kruchego spodu białko, mieszamy. Na przygotowane ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, pod koniec pieczenia można posypać wierzch startym parmezanem.
Podawać od razu po upieczeniu lub podgrzewać w piekarniku. Smacznego!