Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące i delikatne placki tarte z cukinii coś a'la placki ziemniaczane, ale robi je się o wiele szybciej. Wystarczy chwilka i już się nimi delektujemy. Idealne na te letnie dni.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5779
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 237
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5779
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 237
Składniki
Cukinię płuczemy, osuszamy, odcinamy końce i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cukinii razem z mąką, jajkiem solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe cienkie placuszki, jak ziemniaczane.
Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor.
Placki po upieczeni podajemy na gorąco z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.
Pysznie smakują też na zimno.
Smacznego !!!