Do góry

Dania główne Przepis na:

Tartiflette - francuska zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku prosto z Alp

Tartiflette - francuska zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku prosto z Alp

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 1856

Przepis na francuski przysmak prosto z Alp. Idealny na mroźne zimowe wieczory!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga PO OBRANIU!)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 1 ser Reblochon (okolo 450 g)
  • Masło (2 łyżki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany (najlepiej crème fraîche, ale moze byc tez zwykla kwaśna śmietana)
  • 150 ml białego wina (wytrwanego, ja najczęściej dodaję pinot gris)
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, porządnie myjemy i kroimy w talarki o grubości około 0,5 cm

  2. Następnie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez okolo 20 minut (nie rozgotowujemy!)

  3. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i czosnek i smażymy na odrobinie masła (do momentu zeszklenia cebuli)

  4. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, i pozostawiamy na małym ogniu (przez około 10 minut), regularnie mieszamy!

  5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy naczynie do pieczenia (ja używam prostokątnego naczynia żaroodpornego w standardowym rozmiarze 35x25 cm). Rozprowadzamy na dnie roztopione masło (można to zrobic np. poprzez wlożenie formy z lyżka masla do rozgrzanego piekarnika na okolo 30 sekund)

  6. Odcedzamy ugotowane ziemniaki i dodajemy do cebuli i boczku i wszystko mieszamy.

  7. Wlewamy białe wino i śmietanę, dodajemy pieprz do smaku i mieszamy

  8. Wykładamy calość do przygotowanego naczynia.

  9. Reblochon przecinamy na pół wzdłuż i umieszczamy (skórką do góry!) na ziemniakach.

  10. Pieczemy w piekarniku około 30 minut. Ser roztopi się, scalając ze soba wszystkie składniki. Pycha!

  11. Podajemy koniecznie na gorąco! Kroimy zapiekankę na kwałaki, można posypać porcje odrobiną posiekanej pietruszki. Jako dodatek do Tartiflette świetnie sprawdza się zielona sałata z sosem francuskim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń