Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Terrina jest tradycyjnym daniem kuchni francuskiej. Ta przystawka nieco przypomina pasztet, często z przyprawami i galaretką, podawana na ciepło lub zimno. Terrina z kurczaka z pistacjami to wykwintna, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, która będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Ma delikatną, kremową strukturę, a pistacje nadają jej chrupkości i subtelnego orzechowego aromatu.
folia, nóż, deska do krojenia, blender, patelnia
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Pierś z kurczaka zmiel za pomocą blendera lub malaksera, aby była gładka masa. Podsmaż cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek na maśle, aż się zeszklą, odstaw do ostygnięcia, po czym zblenduj z kurczakiem.
Do blendera lub malaksera dorzuć namoczone przez chwilę w wodzie (nie mogą być za mokre, po prostu tak się lepiej blenduje) 3 kawałki chleba tostowego pszennego. Zblenduj z pozostałymi składnikami.
W dużej misce wymieszaj przygotowaną, zmieloną masę z kurczaka, tostów i cebulki z czosnkiem i dodaj 2 jajka oraz wszystkie przyprawy. Całą masę wymieszaj ręcznie. Po czym dodaj przekrojone na pół pistacje.
Na suchej patelni podsmaż odrobinę boczku, ale bardzo drobno posiekanego. Niech się wytopi na patelni, po czym dodaj do mieszanki i wymieszaj.
Możesz całość zawinąć w "kiełbaskę" za pomocą folii. Gotuj w kąpieli wodnej w temperaturze 70-80 stopni przez 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem czasu zdejmij folię i jeszcze pogotuj.
Po upieczeniu, poczekaj, aż ostygnie i odstaw do lodówki na 24 godziny. Gdy będzie gotowa, pozostaw ją na jakiś czas w temperaturze pokojowej, najlepiej przez 1 godzinę. Zestawiaj z musztardą lub chrzanem.