Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Terrina jest tradycyjnym daniem kuchni francuskiej. Ta przystawka nieco przypomina pasztet, często z przyprawami i galaretką, podawana na ciepło lub zimno. Terrina z kurczaka z pistacjami to wykwintna, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, która będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Ma delikatną, kremową strukturę, a pistacje nadają jej chrupkości i subtelnego orzechowego aromatu.
folia, nóż, deska do krojenia, blender, patelnia
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11888
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11888
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5591
Składniki
Pierś z kurczaka zmiel za pomocą blendera lub malaksera, aby była gładka masa. Podsmaż cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek na maśle, aż się zeszklą, odstaw do ostygnięcia, po czym zblenduj z kurczakiem.
Do blendera lub malaksera dorzuć namoczone przez chwilę w wodzie (nie mogą być za mokre, po prostu tak się lepiej blenduje) 3 kawałki chleba tostowego pszennego. Zblenduj z pozostałymi składnikami.
W dużej misce wymieszaj przygotowaną, zmieloną masę z kurczaka, tostów i cebulki z czosnkiem i dodaj 2 jajka oraz wszystkie przyprawy. Całą masę wymieszaj ręcznie. Po czym dodaj przekrojone na pół pistacje.
Na suchej patelni podsmaż odrobinę boczku, ale bardzo drobno posiekanego. Niech się wytopi na patelni, po czym dodaj do mieszanki i wymieszaj.
Możesz całość zawinąć w "kiełbaskę" za pomocą folii. Gotuj w kąpieli wodnej w temperaturze 70-80 stopni przez 1,5 godziny. Na 10 minut przed końcem czasu zdejmij folię i jeszcze pogotuj.
Po upieczeniu, poczekaj, aż ostygnie i odstaw do lodówki na 24 godziny. Gdy będzie gotowa, pozostaw ją na jakiś czas w temperaturze pokojowej, najlepiej przez 1 godzinę. Zestawiaj z musztardą lub chrzanem.