Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tofu smażone jak w Korei nazwałam w ten sposób, ponieważ podpatrzyłam je na kanale z koreańskimi przepisami. Ale tak naprawdę to jest po prostu kuchnia wschodnioazjatycka, bo podobnie jada się w Chinach, Japonii i w innych krajach Azji wschodniej. No ale jak kanał jest koreański, to i tofu musi być koreańskie, prawda? Danie jest łatwe do zrobienia i oczywiście pyszne, bo pokazuję tu prawie wyłącznie pyszne rzeczy. Z kilkoma zaledwie wyjątkami, ku przestrodze. Niewiele składników, krótki czas przygotowania, apetyczny wygląd i rewelacyjny smak – oto cechy tego dania. I ten azjatycki charakter, który uwielbiam!
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Składniki
Tofu wyjmij z opakowania i pokrój w grube plastry, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika (białego, bez nadruków!).
Po osuszeniu należy pokroić tofu w kostki sporej wielkości (takie, jak widać na zdjęciach, o boku 2-3 cm).
Obie papryki umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz z łusek i pokrój ząbki w plasterki.
W naczyniu, np. w szklance, wymieszaj 6 łyżek wody, łyżkę miodu i 6 łyżek sosu sojowego. Odstaw na bok.
Do płaskiego naczynia wsyp dwie łyżki skrobi ziemniaczanej (lub jakiejś innej, jeśli wolisz), a następnie każdą kostkę tofu obtocz w tej skrobi z każdej strony.
Obsypane skrobią kostki tofu odkładaj na talerz lub deskę.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na gorący tłuszcz kostki tofu. Smaż na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia z obu stron.
Teraz będzie praktyczna rada, z której nie musisz korzystać, ale ja tak zrobiłam i okazało się to wygodne. Przed dodaniem sosu warto przełożyć usmażone tofu wraz z tłuszczem na mniejszą patelnię, jeśli nie smażysz w woku. Ja smażyłam tofu na patelni i do smażenia najpraktyczniejsza jest bardzo duża patelnia, żeby kostki tofu się nie sklejały. Ale do duszenia w sosie lepsza jest mniejsza patelnia, na której wszystkie kostki tofu ledwo się mieszczą. Bo wtedy lepiej zanurzą się w dodanym sosie.
Więc, jak już przełożysz usmażone tofu na mniejszą patelnię (lub nie), dodaj zmieszany w szklance sos sojowy z wodą i miodem.
Smaż na dużym ogniu,
po chwili przekładając kostki tofu na drugą stronę, żeby lepiej wchłonęły sos.
Gdy sos się zagęści, dodaj pokrojone papryki i czosnek,
a następnie smaż często mieszając przez kolejne 3-4 minuty.
I już, tofu smażone jak w Korei gotowe, więc można podawać.
Najlepiej z ryżem, jak to w Azji. Smacznego!