Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, no i pożywne
Polecam.
Odsłon: 159
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4071
Polecam.
Odsłon: 159
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4071
Składniki
Mleko, wodę, mąkę, jajko sól zmiksuj i usmaż naleśniki.
Farsz mięsny: Mięso rzuć na rozgrzany olej, jak będzie już lekko usmażone dodaj pokrojoną w kostkę cebulę jak się lekko ze-złoci przypraw i dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i pomidory pokrojone sparzone i obrane ze skóry, lekko usmaż.
Farsz szpinakowy: Podgrzej tłuszcz i rzuć cebulę pokrojoną w kostkę, jak się lekko ze-złoci daj umyty i pokrojony szpinak (łodygi grube odkrawam), jak się lekko usmaży przyprawiam mieszam i dodaje czosnek wyciśnięty przez praskę następnie jak woda już prawie że odparuje daje ser sałatkowy pokrojony w kostkę i jeszcze z 5 minut na małym ogniu smażymy.
Ser żółty trzemy na grubych oczkach i dzielimy na 5 części, na ostatnią część zostawić trochę więcej.
Warstwy układania: Ja to robiłam w tortownicy, można też w szklanym naczyniu lub co kto ma. Spód smarujemy lekko olejem,niedużo na to nakładamy 2 naleśniki, farsz mięsny, ser zółty, naleśnik, farsz szpinakowy, ser żółty, naleśnik, farsz mięsny, ser zółty, naleśnik, farsz szpinakowy, ser żółty, naleśnik. 5 porcja sera żółtego jest opisana w 6 etapie. Sera żółtego powinno być 40 dkg bo ja miałąm w domu 30 dkg i tylko tyle dałam, także jak ktoś nie musi mieć dużo sera żółtego to też może zrobić tak. Na dole na zd widać ile jest sera na górze,
Piec w piekarniku ustawionym na termoobiegu w 165 stopniach przez 10 minut, wyjąć dodać 5 porcje sera żółtego i dać spowrotem do piekarnika na 5 minut, tak aby ser żółty się roztopił. Można jeść polanym ketchupem.
Smacznego!