Do góry

Dania główne Przepis na:

tort buraka z olejem rzepakowym

Przepis dnia 2014-06-05
tort buraka z olejem rzepakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2550

Dodano:

Odsłon: 1553

Fantazyjny, zdrowy tort-zapiekanka z kaszy jęczmiennej, buraka, łososia z brokułowo-jajecznym wykończeniem.

Składniki

  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 3 jaja
  • cebula
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • 3-4 ugotowane buraki
  • garść bardzo drobno startego twardego sera koziego
  • tymianek
  • 100 g łososia wędzonego
  • kilka różyczek brokułu /użyłam rozmrożonych/
  • koperek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.

    Kaszę gotuję ze szczyptą soli. Cebulę drobno siekam. Rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję kaszę. Podsmażam chwilę i odstawiam. Jajo rozkłócam z lnem, solą i pieprzem. Mieszam z kaszą. Wykładam do tortownicy pierwszą warstwę tortu. Wkładam do piekarnika.

  2. W tym czasie trę ugotowane buraki /poszłam na łatwiznę - maszynkowo/. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę chwilę buraki z solą i pieprzem. Dodaję tymianek. Mieszam z kozim serem. Wyjmuję z piekarnika tort, nakładam warstwę burakową i chwilę zapiekam.

  3. W czasie zapiekania szykuję plastry łososia i brokuł. Brokuł podgrzewam we wrzątku przez kilka minut. Po około 10 minutach układam rybę. Zapiekam 5 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. W silikonowej formie przygotowuję jaja. Podsmażam z jednej strony, odwracam. Pieprzę je, solę i posypuję koperkiem. Wyjmuję tort. Układam brokuł. Solę i pieprzę delikatnie. Zapiekam jeszcze 5-7 minut. Na środek układam podsmażone jaja. Na zwisienkowanie tortu jeszcze trochę koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 czerwca 2014 Dla mnie to jest dziwadło, nawet w piekle Rokita nam tego za karę nie serwuje,(:-

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń