Do góry

Dania główne Przepis na:

Tort kanapkowy

Tort kanapkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 711 Ocena: 6443

Dodano:

Odsłon: 652

Ilu kucharzy tyle wersji tortów kanapkowych:) Pomysłów na dobór składników jest tyle co upodobań kulinarnych bo najważniejsze żeby smakowało domownikom lub gościom. Oto moja wariacja na temat tortu kanapkowego. Jest pyszny choć bardzo sycący i trochę kaloryczny:)

Składniki

  • chleb tostowy 24 kromki
  • I warstwa:
  • jajka 5 szt
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt grecki lub gęsta śmietana ok. 2 łyżki
  • chrzan do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • II warstwa
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka /ok. 20 dag netto/
  • cebula mała 1 szt
  • majonez 1 łyżka
  • keczup 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • III warstwa
  • ogórek konserwowy 3 szt
  • pieczarki marynowane 7-10 szt
  • serek śmietankowy 2 łyżki
  • jogurt 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • serek śmietankowy 1 kopiasta łyżka
  • majonez 1 łyżeczka
  • jogurt 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka czerwona 1 szt mała
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort kanapkowy

Przygotowanie

  1. Pasta jajeczna: jajka gotujmy na twardo, studzimy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy ze skorupki łyżeczką lub łyżką i kroimy w małą kosteczkę /lub ścieramy na tarce o dużych oczkach/. Jajka mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Pasta tuńczykowa: tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez, keczup sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

    Pasta warzywna: ogórki i pieczarki odsączamy na sicie, kroimy w małą kostkę, dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt i mieszamy.

    Na podstawce /desce lub płaskim naczyniu/ układamy sześć kromek chleba tostowego /proponuję dwa rzędy po trzy kromki/. Kromki smarujemy przygotowaną pastą jajeczną. Na wierzchu ponownie układamy sześć kromek lekko dociskając. Rozsmarowujemy pastę tuńczykową i przykrywamy chlebem tostowym. Na wierzchu równomiernie rozkładamy pastę z ogórków i pieczarek. Układamy ostatnie kromki chleba tostowego, delikatnie dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy serek śmietankowy zmieszamy z jogurtem i majonezem i posypujemy pokrojoną w małą kostkę papryką czerwoną.
    Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń