Ilu kucharzy tyle wersji tortów kanapkowych:) Pomysłów na dobór składników jest tyle co upodobań kulinarnych bo najważniejsze żeby smakowało domownikom lub gościom. Oto moja wariacja na temat tortu kanapkowego. Jest pyszny choć bardzo sycący i trochę kaloryczny:)
Tort kanapkowy
Składniki
- chleb tostowy 24 kromki
- I warstwa:
- jajka 5 szt
- majonez 2 łyżki
- jogurt grecki lub gęsta śmietana ok. 2 łyżki
- chrzan do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- II warstwa
- tuńczyk w sosie własnym 1 puszka /ok. 20 dag netto/
- cebula mała 1 szt
- majonez 1 łyżka
- keczup 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- III warstwa
- ogórek konserwowy 3 szt
- pieczarki marynowane 7-10 szt
- serek śmietankowy 2 łyżki
- jogurt 1 łyżeczka
- dodatkowo:
- serek śmietankowy 1 kopiasta łyżka
- majonez 1 łyżeczka
- jogurt 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka czerwona 1 szt mała
Składniki
- chleb tostowy 24 kromki
- I warstwa:
- jajka 5 szt
- majonez 2 łyżki
- jogurt grecki lub gęsta śmietana ok. 2 łyżki
- chrzan do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- II warstwa
- tuńczyk w sosie własnym 1 puszka /ok. 20 dag netto/
- cebula mała 1 szt
- majonez 1 łyżka
- keczup 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- III warstwa
- ogórek konserwowy 3 szt
- pieczarki marynowane 7-10 szt
- serek śmietankowy 2 łyżki
- jogurt 1 łyżeczka
- dodatkowo:
- serek śmietankowy 1 kopiasta łyżka
- majonez 1 łyżeczka
- jogurt 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka czerwona 1 szt mała

Etapy przygotowania
Pasta jajeczna: jajka gotujmy na twardo, studzimy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy ze skorupki łyżeczką lub łyżką i kroimy w małą kosteczkę /lub ścieramy na tarce o dużych oczkach/. Jajka mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta tuńczykowa: tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez, keczup sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Pasta warzywna: ogórki i pieczarki odsączamy na sicie, kroimy w małą kostkę, dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt i mieszamy. Na podstawce /desce lub płaskim naczyniu/ układamy sześć kromek chleba tostowego /proponuję dwa rzędy po trzy kromki/. Kromki smarujemy przygotowaną pastą jajeczną. Na wierzchu ponownie układamy sześć kromek lekko dociskając. Rozsmarowujemy pastę tuńczykową i przykrywamy chlebem tostowym. Na wierzchu równomiernie rozkładamy pastę z ogórków i pieczarek. Układamy ostatnie kromki chleba tostowego, delikatnie dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy serek śmietankowy zmieszamy z jogurtem i majonezem i posypujemy pokrojoną w małą kostkę papryką czerwoną. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3205
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4879
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3205
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4879



Składniki
- chleb tostowy 24 kromki
- I warstwa:
- jajka 5 szt
- majonez 2 łyżki
- jogurt grecki lub gęsta śmietana ok. 2 łyżki
- chrzan do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- II warstwa
- tuńczyk w sosie własnym 1 puszka /ok. 20 dag netto/
- cebula mała 1 szt
- majonez 1 łyżka
- keczup 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- III warstwa
- ogórek konserwowy 3 szt
- pieczarki marynowane 7-10 szt
- serek śmietankowy 2 łyżki
- jogurt 1 łyżeczka
- dodatkowo:
- serek śmietankowy 1 kopiasta łyżka
- majonez 1 łyżeczka
- jogurt 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka czerwona 1 szt mała
Pasta jajeczna: jajka gotujmy na twardo, studzimy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy ze skorupki łyżeczką lub łyżką i kroimy w małą kosteczkę /lub ścieramy na tarce o dużych oczkach/. Jajka mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta tuńczykowa: tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, majonez, keczup sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Pasta warzywna: ogórki i pieczarki odsączamy na sicie, kroimy w małą kostkę, dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt i mieszamy. Na podstawce /desce lub płaskim naczyniu/ układamy sześć kromek chleba tostowego /proponuję dwa rzędy po trzy kromki/. Kromki smarujemy przygotowaną pastą jajeczną. Na wierzchu ponownie układamy sześć kromek lekko dociskając. Rozsmarowujemy pastę tuńczykową i przykrywamy chlebem tostowym. Na wierzchu równomiernie rozkładamy pastę z ogórków i pieczarek. Układamy ostatnie kromki chleba tostowego, delikatnie dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy serek śmietankowy zmieszamy z jogurtem i majonezem i posypujemy pokrojoną w małą kostkę papryką czerwoną. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Bardzo apetycznie wygląda :)
Smacznie i kolorowo:)
Pysznosci!i robi wrazenie, a mam pytanie,odkrawalas skórki od chleba?