Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Składniki
- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
- 2 opakowania serka ricotta
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- CIASTO MAKARONOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
Składniki
- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
- 2 opakowania serka ricotta
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- CIASTO MAKARONOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 szczypty soli

Etapy przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.

Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 mintach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.

Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.

Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopinonym masłem.

Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 585

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 625
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 585

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 625



Składniki
- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku
- 2 opakowania serka ricotta
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- CIASTO MAKARONOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodajemy rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody szpinak. Całość smażymy przez chwilę i studzimy.
Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego serek ricotta, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy mąkę tortową, formujemy w niej dołek, gdzie wbijamy jajka, dodajemy 2 szczypty soli i zagniatamy. Ciasto będzie gotowe po około 20 mintach wyrabiania, gdy po rozkrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dzielimy go na czterocentymetrowe kwadraty. Na środek każdego z nich układamy porcję farszu.
Następnie przystępujemy do lepienia, składając każdy kwadrat na pół, tak aby powstał trójkąt, po czym owijamy go na palcu z dwóch rogów i formujemy tortelloni, które układamy na lnianej ściereczce.
Tortelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe podajemy z roztopinonym masłem.
Życzę smacznego! :)
wygląda rewelacyjnie :)
Boskie, jak z obrazka <3 Mniam ! <3
Dziekuję bardzo :)
idealne, mega apetyczne :-)
Cudowne i na pewno przepyszne :) Zdjęcia bajka :)