Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla espanola

Tortilla espanola

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 783

Klasyczne hiszpańskie danie, którego już dawno nie robiłam. A okazało się, że moje dzieci były zachwycone takim prostym obiadem.

Składniki

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 6-7 jajek
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotować w całości w lekko osolonej wodzie, najlepiej ze skórką, ok. 15. Ostudzić i obrać. Potem pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić (w plasterki, w kostkę, jak kto lubi). Wymieszać, przyprawić. Smażyć wszystko razem na dużej patelni, aż zacznie się rumienić.

  2. Jajka wbić do miski i rozbełtać. Wylać na patelnię z warzywami i wyrównać powierzchnię. Smażyć ok. 10 minut, aż jajko się zetnie. Przykryć pokrywką lub talerzem, większym niż patelnia, i odwrócić. Następnie zsunąć ostrożnie na patelnię i smażyć z drugiej strony jakieś 5 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń