Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego, ale sycącego posiłku, który zrobisz w ciągu kilkunastu minut, wypróbuj przepis na tortillę z kurczakiem. Jest to świetna opcja na przekąskę dla jednej, dwóch, a nawet kilkunastu osób w każdym wieku. Tortillę możesz zjeść nawet w drodze do pracy, na wycieczce albo podczas pikniki, bez obawy o bałagan. Tortilla poza marynowanym kurczakiem zawiera brokuły i pomidory, ale możesz dodać do niej inne składniki, takie jak rzodkiewki, paprykę lub świeże ogórki. Jeśli masz już upieczonego kurczaka z obiadu, śmiało wrzuć go do tortilli i zroluj razem z warzywami.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Składniki
Pracę zacznij od zamarynowania kurczaka. Możesz to wykonać dzień wcześniej (i przechowywać w lodówce), jeśli chcesz przygotować tortille na śniadanie. Opłucz mięso, osusz, przekrój na 2-3 części i natrzyj marynatą zawierającą olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, słodką paprykę, suszone pomidory oraz sól i pieprz. Włóż mięso na 20 minut do lodówki, a po tym czasie smaż, grilluj lub upiecz kurczaka w piekarniku. Następnie odstaw mięso do ostudzenia, po czym pokrój w paski.
Ugotuj brokułowe różyczki w osolonej wodzie do miękkości i zostaw do ostygnięcia. Pomidory umyj i pokrój w plasterki.
Każdą tortillę posmaruj serkiem kanapkowym, na jednej ćwiartce ułóż rozdrobnione różyczki, na nich plasterki pomidora, a na drugiej ćwiartce tortilli - kawałki kurczaka, po czym złóż tortillę w kopertę. Jeśli przekąska ma być bardziej chrupiąca, możesz ją wrzucić na patelnię grillową lub do piekarnika na kilka minut. Podawaj od razu.