Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortilla cieszy się u nas dużym powodzeniem. Co rusz przygotowuję jakieś nowe wersje z tortillą w roli głównej. Tym razem zapiekłam ją w piekarniku napełniając ją pysznym farszem z szynki, sera i pieczarek. Tak przygotowaną tortillę można podać na obiad lub kolacje. Smaczne danie, które zadowoli i młodszych i starszych!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5764
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5764
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 147
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy lub oleju i wrzucamy na niego drobno pokrojona cebulę. Smażymy do zeszklenia
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Oprószamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Szynkę kroimy w kostkę
Każdy placek tortilli smarujemy passatą. Jedna połówkę posypujemy tartym serem, następnie nakładamy porcję pieczarek i posypujemy szynką. Na gore znów dajemy porcję tartego sera i tortillę składamy na pół. Można spiąć ją w jednym miejscu wykałaczką, żeby w trakcie zapiekania górna część nie unosiła sie do góry
Górę złożonej tortilli smarujemy passatą i posypujemy tartym serem. Ja zostawiłam jedna pieczarkę i pokroiłam ją w cienkie plasterki, które położyłam na serze
Złożone tortille układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby sie podgrzały a ser roztopił