Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń rzymska zwana również klopsem to danie smaczne i jednocześnie proste w wykonaniu. Pieczeń doskonale nadaje się do pieczywa, do kanapek, a wiec na zimno, ale również z jej udziałem można przygotować pyszny obiad: plaster pieczeni podany z sosem, ziemniakami i ulubioną surówką - jedno z moich ulubionych dań. Do pieczeni rzymskiej pasuje zarówno sos pieczeniowy, jak i chrzanowy czy koperkowy. Na Wielkanoc przygotowuje się u nas taką pieczeń z jajkami na twardo w środku.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę
Mielone mięso łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz pozostałymi przyprawami: majerankiem, solą, pieprzem, słodką papryką
Wszystko dokładnie wyrabiamy
Podłużną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy smalcem/masłem i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej mięso i wyrównujemy górę
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę
Podajemy na gorąco z sosem, ziemniakami i surówką lub na zimno do kanapek