Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, tradycyjne danie w kuchni polskiej, o którym zapomniałam na jakiś czas.
2 garnki, patelnia, nóż i deska do krojenia, łyżka, sitko lub durszlak
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1849
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4756
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1849
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4756
Składniki
Sztukę mięsa kroimy w grube plastry. Mięso smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego na patelni oleju z obu stron aż będzie brązowe.
Zdejmujemy z ognia patelnię, zachowujemy olej na patelni, a mięso przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować sos. Wlewamy wodę, wkładamy liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia na większym ogniu. Dodajemy pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez chwilę, a następnie redukujemy ogień i na małym ogniu kontynuujemy gotowanie. Po około 20 minutach gotowania wstawiłam ziemniaki, z którymi podałam sos.
Robimy zasmażkę: do pozostałego tłuszczu ze smażenia mięsa dodajemy następne 2 łyżki. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Rumienimy cebulę zsuwając od dna brązową pozostałość że smażenia mięsa, która sprawi, że sos będzie miał ładny brązowy kolor. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy z ognia.
Pod koniec gotowania ujmujemy trochę wywaru, dodajemy do zasmażki na patelni i dokładnie rozprowadzamy, aby powstała jednolita konsystencja. Dodajemy do sosu i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć po chwili. Ja wyjęłam mięso do miski, sos przecedziłam przez sitko do drugiego garnka i włożyłam mięso. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z ziemniakami i buraczkami oraz marchewką.