Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne pierogi ruskie - najlepsze

Tradycyjne pierogi ruskie - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1974

Dodano:

Odsłon: 1498

Pierogi ruskie to jeden z popularniejszych typów pierogów i jeden z najbardziej lubianych. Sporo osób na pytanie, jakie pierogi to ich ulubione - odpowiada, że ruskie :) Cóż, nie dziwię się, sama je uwielbiam :) łagodne ziemniaczki, pomieszane z twarogiem i smażoną cebulką, do tego duuużo pieprzu i soli, majeranek, a wszystko to zamknięte w delikatnym cieście, otulone smalczykiem ze skwareczkami... żyć nie umierać :) Co ciekawe - w Rosji o naszych pierogach ruskich nikt prawie nie słyszał. Za to oni najchętniej robią pierogi... po polsku :))) które niestety, nie mam pojęcia, jak się robi, ale jeśli się dowiem, wypróbuję i podzielę się z Wami przepisem :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • mąka
  • woda
  • sól
  • jajko (opcjonalnie)
  • Farsz:
  • około 800g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (idealne będą wczorajsze, które pozostały z obiadu)
  • 300-400g twarogu półtłustego (ilość wedle upodobań, ja zwykle daję tyle)
  • 2 spore cebule
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (najlepiej ustawić sobie na młynku grube mielenie)
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • Okrasa:
  • smalec ze skwarkami lub zrumieniona cebulka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Celowo nie podaję dokładnych proporcji, bo każdy robi je wedle własnego gustu. Ja tam osobiście wolę bez jajka.

    Pamiętamy o tym, by odłożyć ciasto aby odpoczęło - i będę o tym przypominać do znudzenia :) z ciastem, które poleżało naprawdę o niebo lepiej się pracuje :)

  2. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, bierzemy się za przygotowanie farszu. Na początek kroimy w kostkę cebulę i dość mocno podsmażamy ją na oleju. Jeśli troszkę się przypali, nie szkodzi, aby nie za mocno. Lekkie przypalenie doda jej smaku.
    Przesmażoną odstawiamy do ostygnięcia.

  3. W czasie, gdy stygnie cebula, do sporej miski przeciskamy przez praskę ziemniaki i twaróg. Dodajemy ostudzoną cebulkę (jeśli będzie lekko ciepła albo zwyczajnie ciepła, nie szkodzi - chodzi o to, by się po prostu nią nie poparzyć :)).

  4. Całość mocno doprawiamy solą i świeżo, grubo zmielonym pieprzem oraz odrobiną majeranku. Dokładnie łączymy ze sobą - proponuję wygnieść ręką, mieszanie łyżką strasznie długo trwa i może po dwóch dniach byłoby równo wymieszane :)
    Wymieszany farsz jeszcze raz próbujemy i jeśli trzeba, doprawiamy. Farsz ma mieć mocny, wyrazisty smak.

  5. Z ciasta, które zdążyło już odpocząć, odcinamy kawałki i cienko wałkujemy. Następnie wycinamy kółka. Na każdy z nich nakładamy porcyjkę farszu i starannie zlepiamy brzegi, tworząc na nich dowolne wzory. Ja najbardziej lubię spiralki :)

  6. Jak przy prawie wszystkim, pomagała mi Zosia - stąd różne kształty pierożków w garnku, ja lepiłam ręcznie, a ona pierogownicą :)
    Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy maksymalnie minutę od wypłynięcia.
    Podajemy na gorąco, okraszone skwareczkami lub smażoną cebulką, ewentualnie odsmażane.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lutego 2018 Kto nie lubi pierogów ruskich?
Nie widzę, dziękuję ;)
Pycha xD
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń