Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2992
Dodano: 27.03.2016
Odsłon: 13650
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy na kawałki ok 3 na 3cm.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec i podsmarzamy mięso aż się zrumieni.
W międzyczasie siekamy drobno cebule.
Zrumienione mięso przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebule.
Przekładamy do mięsa razem z pozostałym tłuszczem.
Całość zalewamy wodą, tyle żeby przykrylo mięso.
Gdy wszystko zaczyna się gotować dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miekkie.
Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilosci zimnej wody i wlewamy do gulaszu energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia co jakis czas mieszając żeby nic nie przywarlo.
Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami, kaszą. Moja propozycja to gulasz z rejbakiem i surówka z kiszonej kapusty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)