Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj wzięło mnie na wspominki minionych lat... Ech te wakacje, czy ferie spędzane na wsi... Obejścia pełne zwierząt gospodarskich, które były "żywą spiżarnią", czy wiejskie ogródki, które oprócz kolorowych kwiatów zapewniały gospodyniom świeże, zdrowe warzywa, będące zawsze pod ręką. W przydomowych sadach ule z pracowitymi pszczołami, dzięki którym w domach był potrzebny miód... Dziś nie jest to już widok powszechny, mamy w zamian sklepy, z sporym wyborem różnych produktów. Ale to właśnie dzięki tym nostalgicznym wspomnieniom wymyśliłem: udka kacze pieczone w cydrze! To nie jest przepis dla gotujących w pośpiechu... Ale jeśli macie czas, jeśli chcecie doświadczyć wyjątkowego smaku, to macie możliwość skorzystać z tego przepisu. Polecam! <WJ>
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 141
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 157
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 141
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 157
Składniki
Kacze udka oczyszczamy, nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Cydr podgrzewamy, dodajemy żurawinę, posiekany czosnek i szalotki, miód oraz majeranek. Zagotowujemy, studzimy. Mięso zalewamy powstałą marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin. Po dwóch dniach, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180°C przez 40 min. co jakiś czas podlewając marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.