Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka pieczone w piwie

Udka kurczaka pieczone w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50942

Dodano:

Odsłon: 9901

Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;)

Składniki

  • 4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 szklanka piwa
  • 4 gałązki rozmarynu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka kurczaka pieczone w piwie

Przygotowanie

  1. Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
    Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę.
    Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń