Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka po meksykańsku

Udka kurczaka po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2139 Ocena: 47650

Dodano:

Odsłon: 18224

O :) Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej

Składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów (całych)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • po szczypcie gałki muszkatołowej ,mielonych goździków i cynamonu
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól ,pieprz
  • oliwa do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka natarłem solą i pieprzem , zrumieniłem na rozgrzanym tłuszczu , ułożyłem w naczyniu żaroodpornym , a na pozostałym na patelni oleju przesmażyłem plastry cebuli i posiekany czosnek.
    Dodałem koncentrat pomidorowy wraz z zalewą , wino i fasolę. Mieszając , zagotowałem redukując płyn , przyprawiłem sos do smaku. Polałem nim udka. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C . Pod koniec zdjąłem przykrycie .
    Po wyjęciu posypałem natką pietruszki.
    Można podawać z pieczywem lub ryżem i różnymi sałatkami. U mnie dzisiaj na kolację z ukraińską sałatką ogórkową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń