Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, pyszne!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2700
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2700
Składniki
Kawałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można je delikatnie wysmarować masłem. Cebule obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy lekko na maśle. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidło śliwkowe oraz niepełną szklankę wody. Mieszamy i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeśli w piekarniku mamy funkcję grilla, można ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia - wówczas mięso ładnie się zarumieni.