Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, pyszne!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16040
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4861
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16040
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4861
Składniki
Kawałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można je delikatnie wysmarować masłem. Cebule obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy lekko na maśle. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidło śliwkowe oraz niepełną szklankę wody. Mieszamy i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeśli w piekarniku mamy funkcję grilla, można ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia - wówczas mięso ładnie się zarumieni.