Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka pieczone w piwie

Udka pieczone w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2285 Ocena: 50268

Dodano:

Odsłon: 2327

Polecamy szczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne.

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml sosu ponzu
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka pieczone w piwie

Przygotowanie

  1. Udka oczyszczamy, nakłuwamy.

    Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu.

    Udka marynujemy minimum godzinę.

    Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego.

    Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą.

    5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 16 stycznia Tak, potwierdzam, marynata piwna dodaje pięknego aromatu, koloru i smaku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń