Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. A skórka chrupiąca i pachnąca ziołami. Do tego pieczone warzywa i wspaniały obiad gotowy. I do tego za niewielkie pieniądze. Danie doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina :)
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 489
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 663
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1096
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 124
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 189
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6044
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 489
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 663
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1096
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 124
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 189
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6044
Składniki
Zioła prowansalskie, tymianek, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę mieszamy i dokładnie nacieramy umyte i osuszone udka. Odstawiamy na 30 minut. Przekładamy na natłuszczoną blachę do pieczenia, na górę każdego kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, a ziemniaki (obrane) np. na ósemki. Warzywa doprawiamy do smaku solą, kminem rzymskim i curry, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Po podpieczeniu udek (30 min.), dokładamy do nich warzywa z boku i pieczemy kolejne 45-50 minut, pamiętając o polewaniu mięsa wytworzonym tłuszczem. Czas pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości udek. Czasem potrzeba więcej czasu, a czasem mniej - moje były dość spore, więc piekłam je długo.Skórka udek musi być chrupiąca i brązowa. 15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do warzyw pomidorki koktajlowe i oliwki, mieszając je z ziemniakami.