Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka po prowansalsku

Udka po prowansalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2473

Dodano:

Odsłon: 1684

Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. A skórka chrupiąca i pachnąca ziołami. Do tego pieczone warzywa i wspaniały obiad gotowy. I do tego za niewielkie pieniądze. Danie doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina :)

Składniki

  • Udka kurczaka - 4 szt.
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Tymianek - 1 łyżka
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1/2 łyżki
  • Rozmaryn - świeży - 4 gałązki (niekoniecznie)
  • Ziemniaki - 1 kg
  • Cebula - mała - 200 g
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Kmin rzymski - 2 łyżki
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Pomidorki koktajlowe - 200 g
  • Oliwki zielone - lub czarne - 150g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka po prowansalsku

Przygotowanie

  1. Zioła prowansalskie, tymianek, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę mieszamy i dokładnie nacieramy umyte i osuszone udka. Odstawiamy na 30 minut. Przekładamy na natłuszczoną blachę do pieczenia, na górę każdego kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.

  2. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, a ziemniaki (obrane) np. na ósemki. Warzywa doprawiamy do smaku solą, kminem rzymskim i curry, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Po podpieczeniu udek (30 min.), dokładamy do nich warzywa z boku i pieczemy kolejne 45-50 minut, pamiętając o polewaniu mięsa wytworzonym tłuszczem. Czas pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości udek. Czasem potrzeba więcej czasu, a czasem mniej - moje były dość spore, więc piekłam je długo.Skórka udek musi być chrupiąca i brązowa. 15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do warzyw pomidorki koktajlowe i oliwki, mieszając je z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń