Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

Udka z kurczaka pieczone  w rękawie z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 17802

Dodano:

Odsłon: 120

Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis.

Składniki

  • 2 Udka z kurczaka
  • 500 g brukselki
  • 1 cebula
  • czosnek w proszku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 rękawy do pieczenia
  • przyprawa do ziemniaków
  • 500 g ziemniaków
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

Przygotowanie

  1. Udka umyłem, osuszyłem i natarłem solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.
    Przyprawy: wymieszałem w miseczce i posypałem nimi udka.
    Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 C / termoobieg /. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.

    Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń