Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka w pomidorach

Udka z kurczaka w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 731

Dodano:

Odsłon: 431

Jedno z prostszych mięs , z którego można wyczarować przepyszne , różnorodne dania . Mięso , które kocha takie przyprawy jak : Cebula, curry, cząber,tymianek, bazylia, estragon, kminek, majeranek, papryka ostra,papryka słodka ,pieprz czarny, pieprz kolorowy ,rozmaryn, seler, szałwia, sól,koperek,pietruszka

Składniki

  • * 1 kg wybranego rodzaju mięsa * 1 cebula
  • * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek * Przyprawy - ja użyłam mieszankę przypraw do rosołu - polecam super sprawa. :)
  • * Olej - około pół szklanki * 4 liście laurowe , 4 ziarna ziela angielskiego , 6 ziaren pieprzu
  • * 2 łyżki śmietany 18% * Oliwa z oliwek około 3 łyżek * Pieprz mielony / sól -do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z kurczaka w pomidorach

Przygotowanie

  1. Udka oczyszczam , odcinam zbędne kawałki skóry , tłuszczu . Posypuję przyprawą - około 3 łyżek , polewam oliwą i dokładnie wcieram w mięso .

    Na głębokiej patelni rozgrzewam olej - tyle aby zakrył dno patelni . Układam udka skórką do dołu i podsmażam , aż się zarumieni . Odwracam na druga stronę i również podsmażam , aż się zarumienią . Następnie zestawiam z ognia i dolewam wody , tyle aby mięso było zanurzone . Dodaję liście laurowe , pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie .

    Całość duszę na średnim ogniu około 20 minut , w między czasie sprawdzając aby woda całkowicie nie wyparowała . Po upływie tego czasu , dodaję całą puszkę pomidorów . Mieszam . Dodaję również podduszoną na oleju cebulę , którą pokroiłam w drobniejsze piórka .

    Całość duszę do miękkości .

    Na koniec rozbijam śmietanę w gorącej wodzie i dodaję do mojego dania.Do smaku doprawiam solą oraz pieprzem mielonym .

  2. Kilka wskazówek :

    * Udka dusimy na średnim ogniu , takim aby sos zredukował się naturalnie do uzyskania dość gęstej konsystencji .

    * Polecam przyprawę , której użyłam do mięsa - https://szczypta-natury.pl/pl/p/Przyprawa-do-Rosolu-200g/175

    * Jeżeli sos wyjdzie zbyt kwaśny , zajrzyj tu : https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/zbyt-kwasne-dania.html

    * Kurczaka podałam ze świeżo pieczonymi bagietkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń