Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie i aromatyczne udka z kurczaka duszone z cebulą i sosem sojowym.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 139
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 470
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 139
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 470
Składniki
Udka z kurczaka umyłam i osuszyłam. Następnie natarłam z każdej strony przyprawą do kurczaka i pieprzem. Udka ułożyłam w naczyniu. Sos sojowy wymieszałam z rozgniecionym przez praskę czosnkiem i polałam nim udka. Udka przykryłam i odstawiłam do zamarynowania. Co jakiś czas obracałam udka, aby równo zamarynowały się w sosie sojowym. Mięso powinno się tak marynować przez minimum kilka godzin. Po tym czasie rozgrzałam na patelni ok. 2-3 łyżki oleju i ułożyłam na nim udka. Obsmażyłam je z obu stron. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do kurczaka. Wlałam pozostałą marynatę i 1/4 szklanki wody i dusiłam udka razem z cebulą pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas mieszałam cebulę i przewracałam udka na drugą stronę. Udka najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem i surówką z kiełków lub kapusty pekińskiej.