Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z sojowej marynaty

Udka z sojowej marynaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3417

Dodano:

Odsłon: 1987

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne udka z kurczaka duszone z cebulą i sosem sojowym.

Składniki

  • 4 duże udka z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz czarny mielony
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/4szkl. wody
  • olej do smażenia
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udka z sojowej marynaty

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka umyłam i osuszyłam. Następnie natarłam z każdej strony przyprawą do kurczaka i pieprzem. Udka ułożyłam w naczyniu. Sos sojowy wymieszałam z rozgniecionym przez praskę czosnkiem i polałam nim udka. Udka przykryłam i odstawiłam do zamarynowania. Co jakiś czas obracałam udka, aby równo zamarynowały się w sosie sojowym. Mięso powinno się tak marynować przez minimum kilka godzin. Po tym czasie rozgrzałam na patelni ok. 2-3 łyżki oleju i ułożyłam na nim udka. Obsmażyłam je z obu stron. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do kurczaka. Wlałam pozostałą marynatę i 1/4 szklanki wody i dusiłam udka razem z cebulą pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas mieszałam cebulę i przewracałam udka na drugą stronę. Udka najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem i surówką z kiełków lub kapusty pekińskiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń