Udko z kurczaka faszerowane lubczykiem i kurczakiem według Mateusza Gesslera

Soczyste udko z kurczaka faszerowane lubczykiem to propozycja idealna na rodzinny obiad. Aby mięso było aromatyczne i pełne smaku, koniecznie dodaj do niego przyprawy, między innymi: paprykę ostrą i słodką, kurkumę oraz czosnek. Przepis pochodzi z 13. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Udko z kurczaka faszerowane lubczykiem i kurczakiem według Mateusza Gesslera
Składniki
Udko faszerowane:
- Udko z kurczaka z kością 4 szt
- Lubczyk świeży - 8 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Pierś z kurczaka - 300 g
- Papryka słodka - 6 g
- Papryka ostra - 3 g
- Kurkuma - 3 g
- Czosnek granulowany - 3 g
- Olej rzepakowy 60 ml
- Sól i pieprz
Kasza jaglana:
- Kasza jaglana 160 g
- Woda do gotowania - 320 g
- Sól
Marchewka z groszkiem:
- Masło klarowane - 30 g
- Groszek zielony świeży - 200 g
- Marchewka - 300 g
- Imbir świeży - 10 g
- Woda - 500 ml
- Masło 82% - 80/100 g
- Mąka pszenna typ 550 - 1 - 2 łyżki
- Sól, pieprz, miód - do smaku
Sos blue:
- Por (biała część) - 80 g
- Ząbek czosnku - 2 szt
- Ser pleśniowy typu Blue - 200 g
- Zest z jednej cytryny
- Śmietana 30% - 250 ml
- Sól, pieprz - do smaku
Składniki
Udko faszerowane:
- Udko z kurczaka z kością 4 szt
- Lubczyk świeży - 8 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Pierś z kurczaka - 300 g
- Papryka słodka - 6 g
- Papryka ostra - 3 g
- Kurkuma - 3 g
- Czosnek granulowany - 3 g
- Olej rzepakowy 60 ml
- Sól i pieprz
Kasza jaglana:
- Kasza jaglana 160 g
- Woda do gotowania - 320 g
- Sól
Marchewka z groszkiem:
- Masło klarowane - 30 g
- Groszek zielony świeży - 200 g
- Marchewka - 300 g
- Imbir świeży - 10 g
- Woda - 500 ml
- Masło 82% - 80/100 g
- Mąka pszenna typ 550 - 1 - 2 łyżki
- Sól, pieprz, miód - do smaku
Sos blue:
- Por (biała część) - 80 g
- Ząbek czosnku - 2 szt
- Ser pleśniowy typu Blue - 200 g
- Zest z jednej cytryny
- Śmietana 30% - 250 ml
- Sól, pieprz - do smaku

Etapy przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem oraz z opcją grzania góra i dół.
Udko z kurczaka oddzielamy od kości, a następnie delikatnie je rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso doprawiamy solą i pieprzem. Olej mieszamy z resztą przypraw i tak powstałą marynatą nacieramy mięso z obu stron za pomocą pędzelka.
Przygotowujemy farsz: pierś z kurczaka mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Lubczyk i czosnek siekamy drobno, a paprykę czerwoną kroimy w małą kosteczkę. Dorzucamy do mielonego mięsa i wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przystępujemy do faszerowania udka. Z farszu formujemy kulki i układamy na plastrach mięsa. Zawijamy udka na kształt koperty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 25 – 30 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy 2 – 3 razy i gotujemy w wodzie w proporcji 2:1 (2 części wody i 1 kaszy).
Marchewkę kroimy w małą kostkę. W rondelku roztapiamy masło klarowane i wrzucamy do niego marchewkę oraz groszek. Chwilę dusimy.
Sos blue: białą część pora kroimy na półtalarki, czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy całość na maśle klarowanym. Dolewamy śmietanę i wrzucamy połowę sera blue. Gdy śmietana zacznie się gotować dorzucamy resztę sera i zest z cytryny.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na minutę, aby soki zostały w mięsie. Układamy na talerzu kurczaka przekrojonego pod skosem, kaszę uformowaną za pomocą ringa, marchewkę z groszkiem i polewamy delikatnie sosem blue.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2971
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2971



Składniki
- Udko z kurczaka z kością 4 szt
- Lubczyk świeży - 8 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Pierś z kurczaka - 300 g
- Papryka słodka - 6 g
- Papryka ostra - 3 g
- Kurkuma - 3 g
- Czosnek granulowany - 3 g
- Olej rzepakowy 60 ml
- Sól i pieprz
- Kasza jaglana 160 g
- Woda do gotowania - 320 g
- Sól
- Masło klarowane - 30 g
- Groszek zielony świeży - 200 g
- Marchewka - 300 g
- Imbir świeży - 10 g
- Woda - 500 ml
- Masło 82% - 80/100 g
- Mąka pszenna typ 550 - 1 - 2 łyżki
- Sól, pieprz, miód - do smaku
- Por (biała część) - 80 g
- Ząbek czosnku - 2 szt
- Ser pleśniowy typu Blue - 200 g
- Zest z jednej cytryny
- Śmietana 30% - 250 ml
- Sól, pieprz - do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem oraz z opcją grzania góra i dół.
Udko z kurczaka oddzielamy od kości, a następnie delikatnie je rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso doprawiamy solą i pieprzem. Olej mieszamy z resztą przypraw i tak powstałą marynatą nacieramy mięso z obu stron za pomocą pędzelka.
Przygotowujemy farsz: pierś z kurczaka mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Lubczyk i czosnek siekamy drobno, a paprykę czerwoną kroimy w małą kosteczkę. Dorzucamy do mielonego mięsa i wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przystępujemy do faszerowania udka. Z farszu formujemy kulki i układamy na plastrach mięsa. Zawijamy udka na kształt koperty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 25 – 30 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy 2 – 3 razy i gotujemy w wodzie w proporcji 2:1 (2 części wody i 1 kaszy).
Marchewkę kroimy w małą kostkę. W rondelku roztapiamy masło klarowane i wrzucamy do niego marchewkę oraz groszek. Chwilę dusimy.
Sos blue: białą część pora kroimy na półtalarki, czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy całość na maśle klarowanym. Dolewamy śmietanę i wrzucamy połowę sera blue. Gdy śmietana zacznie się gotować dorzucamy resztę sera i zest z cytryny.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na minutę, aby soki zostały w mięsie. Układamy na talerzu kurczaka przekrojonego pod skosem, kaszę uformowaną za pomocą ringa, marchewkę z groszkiem i polewamy delikatnie sosem blue.