Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udziec pieczony w rękawie ma kruche , soczyste, mięsko. Prosty i szybki w przygotowaniu. Taki sposób przygotowania mięsa to fajna, prosta i szybka alternatywa i pomysł na niedzielny obiad. Podany z kluskami i ulubioną surówką smakuje wybornie.
rękaw do pieczenia, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy, miska, ścierka,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6332
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6332
Polecam.
Odsłon: 355
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Składniki
Udziec indyczy dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Do miski wkładamy składniki marynaty i dokładnie mieszamy . Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Udziec nacinamy w niektórych miejscach i w nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Następnie nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą , wkładamy do naczynia przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 120 minut czyli 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy 6wkładamy do rękawa , dodajemy pozostały czosnek, rękaw z obydwu stron dokładnie związujemy . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Po tym czasie rękaw od góry przecinamy i dalej pieczemy przez kolejne 30 minut aby mięsko ładnie się przyrumieniło i dopiekło. Po upieczeniu mięso wyjmujemy a powstały sos zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie. Podajemy z kluskami i ulubioną surówką lub kapustą. Równie dobrze smakuje z podane w towarzystwie kaszy lub makaronu jak kto lubi. Przygotowanie około 30 minut + marynowanie + pieczenie.
Danie gotowe do podania.
Mięsko przygotowane do pieczenia.