Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udziec pieczony w rękawie ma kruche , soczyste, mięsko. Prosty i szybki w przygotowaniu. Taki sposób przygotowania mięsa to fajna, prosta i szybka alternatywa i pomysł na niedzielny obiad. Podany z kluskami i ulubioną surówką smakuje wybornie.
rękaw do pieczenia, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy, miska, ścierka,
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11202
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5447
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13435
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5203
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11202
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5447
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13435
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5203
Składniki
Udziec indyczy dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Do miski wkładamy składniki marynaty i dokładnie mieszamy . Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Udziec nacinamy w niektórych miejscach i w nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Następnie nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą , wkładamy do naczynia przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 120 minut czyli 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy 6wkładamy do rękawa , dodajemy pozostały czosnek, rękaw z obydwu stron dokładnie związujemy . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Po tym czasie rękaw od góry przecinamy i dalej pieczemy przez kolejne 30 minut aby mięsko ładnie się przyrumieniło i dopiekło. Po upieczeniu mięso wyjmujemy a powstały sos zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie. Podajemy z kluskami i ulubioną surówką lub kapustą. Równie dobrze smakuje z podane w towarzystwie kaszy lub makaronu jak kto lubi. Przygotowanie około 30 minut + marynowanie + pieczenie.
Danie gotowe do podania.
Mięsko przygotowane do pieczenia.