Dziś przygotowałem dla Was pieczony udziec z sarny. Jest to idealne danie na obiad lub kolacje czy jako danie główne imprezy okolicznościowej. Także bardzo dobrze sprawdzi się jako świąteczny obiad. Co prawda czas przygotowania, a w zasadzie czas marynowania mięsa jest dość długi. To aż 48 godzin, ale finalny smak jest tego warty. Więcej Wam nie zdradzę Musicie się sami przekonać. Zapraszam
Udziec z sarny pieczony. Marynowany w winie.
Składniki
- Udziec z sarny ok 1,3-1,5 kg
- Wino czerwone wytrawne 150 ml
- Ocet winny 50 ml
- Olej 80 ml
- Czosnek 4 ząbki
- Pieprz w ziarnach 1 łyżeczka
- Owoce jałowca 2 łyżeczki
- Liść laurowy 4 szt
- Świeży rozmaryn 3 łodygi łodygi do dekoracji
Składniki
- Udziec z sarny ok 1,3-1,5 kg
- Wino czerwone wytrawne 150 ml
- Ocet winny 50 ml
- Olej 80 ml
- Czosnek 4 ząbki
- Pieprz w ziarnach 1 łyżeczka
- Owoce jałowca 2 łyżeczki
- Liść laurowy 4 szt
- Świeży rozmaryn 3 łodygi łodygi do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotowanie naszego dania oczywiście zaczynamy od marynaty. W moździerzu bądź młynku rozdrabniamy pieprz oraz owoce jałowca. Następnie w miseczce mieszamy ze sobą wino oraz ocet. Do miseczki dodajemy roztarte przyprawy. Wszystko mieszając dodajemy powoli olej tak aby marynata Nam się nie rozwarstwiła. Ząbki czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno, dodajemy do marynaty i mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną marynatę przekładamy mięso na blaszkę. Dodajemy marynatę i wcieramy ją mocno w mięso. Następnie dodajemy liście laurowe oraz łodygi świeżego rozmarynu. Blaszkę przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 48h.

Po tym czasie zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i odstawiamy aby nabrało temperatury pokojowej na ok 40 min. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Następnie wkładamy mięso w rękaw do pieczenia wraz z marynatą i pieczemy 4h.

Upieczone mięso wyciągamy od razu z rękawa, najlepiej na deskę aby chwilę „odpoczęło”. Następnie udziec posypujemy z góry solą gruboziarnistą oraz dekorujemy świeżym rozmarynem. I w taki oto sposób nasz pyszny, aromatyczny udziec z sarny jest gotowy Smacznego!!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 777

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 293
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 777

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 293



Składniki
- Udziec z sarny ok 1,3-1,5 kg
- Wino czerwone wytrawne 150 ml
- Ocet winny 50 ml
- Olej 80 ml
- Czosnek 4 ząbki
- Pieprz w ziarnach 1 łyżeczka
- Owoce jałowca 2 łyżeczki
- Liść laurowy 4 szt
- Świeży rozmaryn 3 łodygi łodygi do dekoracji
Przygotowanie naszego dania oczywiście zaczynamy od marynaty. W moździerzu bądź młynku rozdrabniamy pieprz oraz owoce jałowca. Następnie w miseczce mieszamy ze sobą wino oraz ocet. Do miseczki dodajemy roztarte przyprawy. Wszystko mieszając dodajemy powoli olej tak aby marynata Nam się nie rozwarstwiła. Ząbki czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno, dodajemy do marynaty i mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną marynatę przekładamy mięso na blaszkę. Dodajemy marynatę i wcieramy ją mocno w mięso. Następnie dodajemy liście laurowe oraz łodygi świeżego rozmarynu. Blaszkę przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 48h.
Po tym czasie zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i odstawiamy aby nabrało temperatury pokojowej na ok 40 min. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Następnie wkładamy mięso w rękaw do pieczenia wraz z marynatą i pieczemy 4h.
Upieczone mięso wyciągamy od razu z rękawa, najlepiej na deskę aby chwilę „odpoczęło”. Następnie udziec posypujemy z góry solą gruboziarnistą oraz dekorujemy świeżym rozmarynem. I w taki oto sposób nasz pyszny, aromatyczny udziec z sarny jest gotowy Smacznego!!