Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe uszka z kapusta i grzybami zapraszam po przepis
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 9989
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4313
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 839
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1097
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4058
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 9989
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4313
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 839
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1097
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4058
Składniki
Grzyby myję by pozbyć sie piasku i mocze w wodzie na cała noc i gotuje kolejnego dnia w tej wodzie w której sie moczył€ 0,5 godziny od czasy do czasu mieszam by nie przywarły do dna wyjmuje z wody łyżką cedzakową lub scedzam na sitku, gdy przestygną kroje na drobno lub bieduję
Kiszona kapustę płuczę w zimnej wodzie następnie gotuje do miękkości i scedzam na sitku gdy ostygnie również drobno kroję lub bulderuję
Rozdrobnione grzyby łącze z rozdrobnioną kapusta mieszam doprawiam sola i pieprzem do smaku i farsz gotowy .
Z maki wody i soli zagniatam miękkie ciasto w razie potrzeby wody dodaje ciasto ma być mięciutkie .Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypując mąka i małym kieliszkiem wycinam kola ,na każdy placek nakładam niewielka ilość farszu kapusty z grzybami i robię malutkie pierożki następnie sklejam rogami do siebie i powstanie kształt uszka.
Uszka gotuję partiami we wrzącej wodzie 5-7 minut w trakcie gotowania należy przemieszać by nie przywarły do dna garnka. Gotuję do momentu aż wszystkie będą pływały po wierzchu wody i wyjmuje łyżka cedzakowa układam tak by sie do siebie nie przykleiły .Gdy uszka przestygną można je wystawić do lodówki lub zamrozić jak zrobiliśmy je wcześniej przed wigilią .
Po dokładne wykonanie uszek zapraszam na film poniżej