Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe uszka z kapusta i grzybami zapraszam po przepis
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6501
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5481
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13523
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5297
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11333
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6501
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5481
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13523
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5297
Składniki
Grzyby myję by pozbyć sie piasku i mocze w wodzie na cała noc i gotuje kolejnego dnia w tej wodzie w której sie moczył€ 0,5 godziny od czasy do czasu mieszam by nie przywarły do dna wyjmuje z wody łyżką cedzakową lub scedzam na sitku, gdy przestygną kroje na drobno lub bieduję
Kiszona kapustę płuczę w zimnej wodzie następnie gotuje do miękkości i scedzam na sitku gdy ostygnie również drobno kroję lub bulderuję
Rozdrobnione grzyby łącze z rozdrobnioną kapusta mieszam doprawiam sola i pieprzem do smaku i farsz gotowy .
Z maki wody i soli zagniatam miękkie ciasto w razie potrzeby wody dodaje ciasto ma być mięciutkie .Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypując mąka i małym kieliszkiem wycinam kola ,na każdy placek nakładam niewielka ilość farszu kapusty z grzybami i robię malutkie pierożki następnie sklejam rogami do siebie i powstanie kształt uszka.
Uszka gotuję partiami we wrzącej wodzie 5-7 minut w trakcie gotowania należy przemieszać by nie przywarły do dna garnka. Gotuję do momentu aż wszystkie będą pływały po wierzchu wody i wyjmuje łyżka cedzakowa układam tak by sie do siebie nie przykleiły .Gdy uszka przestygną można je wystawić do lodówki lub zamrozić jak zrobiliśmy je wcześniej przed wigilią .
Po dokładne wykonanie uszek zapraszam na film poniżej