Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne uszka idealne do barszczu.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4344
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1084
Polecam.
Odsłon: 591
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4344
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1084
Polecam.
Odsłon: 591
Składniki
Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Grzyby i cebulę mielimy na średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy pozostałem masło ,podsmażamy farsz ok. 10 min ,dodajemy łyżkę bułki tartej ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy ze sobą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym.